Conferentie 2025

KUNST & ETHIEK
WETENSCHAP & EDUCATIE
Op donderdag 6 november 2025 hoopt De Blauwe Koepel haar 5e conferentie te houden. Deze zal worden ontwikkeld in de vorm van een master studiemiddag voor docenten, educatoren, kunstenaars, wetenschappers en andere belangstellenden.
Dubbele kruisbestuiving
Het thema zal zijn: kunst & ethiek en we brengen deze middag wetenschap en educatie samen. Deze dubbele kruisbestuiving kan helpen als fundament voor je gedachten over ethiek in relatie met kunst en voor het vormgeven van lessen hierover in je onderwijspraktijk: wat betekent dit voor de vorming van je leerlingen, wat neem je hiervan mee? De studiemiddag is zowel voor docenten als andere geïnteresseerden, want het thema leent zich voor verschillend publiek en diverse praktijksituaties.

Figura Divina: Prof. Dr. Wessel Stoker
We werken voor deze conferentie samen met wetenschappelijk collectief op het gebied van kunst en religie: Figura Divina.
Emeritus hoogleraar esthetica aan de VU en godsdienstfilosoof Prof. Dr. Wessel Stoker zal met een lezing rond de kunst van de Duitse Expressionist Emile Nolde, ingaan op ethische vraagstukken t.a.v. de beoordeling van kunst. Hij zal het onderwerp van verschillende kanten belichten en eventueel filosofie en literatuur meenemen in zijn betoog.
Verbinden wetenschappelijk kader aan visie-ontwikkeling
In een uitgebreid nagesprek kunnen we hier dieper op ingaan en kunnen de aanwezigen hun eigen visie aanscherpen en helder krijgen. Alsook nadenken over de relevantie ervan voor educatie-doeleinden, gesprekskringen, studiegroepen, CKV- onderwijs en meer. Hoe vertaal je de ervaring van het ontwikkelen van een eigen visie, naar activiteiten hiervoor met leerlingen of ander publiek? Waarbij niet zozeer je eigen norm leidend is, maar het gaat om bij te dragen aan vorming, gericht op het kunnen ontwikkelen van weloverwogen gedachten hierover, door leerlingen of door je eigen, andere doelgroep.

Verdieping naar praktische werkvormen
Na de pauze gaan we de inhoud van de vraagstukken vertalen in praktische werkvormen. Voor de deelnemers betekent dat op een prikkelende en interactieve manier verder nadenken over de thematiek. En tegelijk worden werkvormen aangereikt om het thema te vertalen naar het onderwijs: wat zijn manieren om de ingewikkelde thematiek, die verder gaat dan de vraag of je iets mooi vindt of niet, handen en voeten te geven?
Uitwisseling
Er zal ook ruimte zijn om verder met elkaar te praten over vertalingen naar lessen of een andere praktijksituatie, zoals gesprekskringen.

Bijscholing
Voor docenten in het onderwijs kan deze bijeenkomst worden gezien als professionalisering. Een master studiemiddag die bijdraagt aan vakkennis, met een vertaling naar de praktijk.
Je kunt de kosten dan ook declareren bij je werkgever.

Praktische informatie
Locatie, kosten en aanmelding volgen later.
Maar je kunt de datum alvast reserveren in je agenda.
Globaal programma:
14.30 uur: Inloop met koffie/thee
15.00 uur: Welkom, lezing Prof. Dr. Stoker, nagesprek
16.45 uur: Pauze
17.00 uur: Praktische werkvormen, uitwisseling en korte evaluatie
18.00 uur: Afsluiting en einde