Essaywedstrijd 2024
Inzendingen essaywedstrijd
In het voorjaar van 2024 schreef De Blauwe Koepel een essaywedstrijd uit met als thema een out-of-the-box visie over de plaats en waarde van kunstonderwijs in het christelijk VO.
De uitnodiging gold voor de docent CKV, kunst, filosofie, godsdienst, literatuur, muziek, maar ook voor de schoolleider, zingever, kunstenaar, filosoof en voor iedereen met oorspronkelijke gedachten bij het thema.
We kregen heel mooie essays binnen. Op onze conferentie werd de winnaar bekendgemaakt en er werd aandacht besteed aan de resultaten. Dr. Gert Biesta baseerde hier zijn presentatie op (zie pagina over de conferentie >>)
De diversiteit van de resultaten leverde een kleurrijke schakering aan invalshoeken op. Persoonlijk, professioneel, eigenzinnig, passievol, diepgaand, emotioneel, poëtisch, constructief. We zijn er heel blij mee.
De essays werden beoordeeld door een vakjury op de volgende criteria:
1. Inspirerend en origineel
2. Aansprekend voor leerlingen van diverse pluimage
3. Praktisch in uitvoering
4. Kwalitatieve argumentatie
Je verwoordt in je essay hoe het onderwijs op het gebied van kunst in brede zin aan de vorming van leerlingen kan bijdragen. Beschrijf wat je als doelen ziet omtrent deze vorming, de daarbij komende pedagogische opgave (tot wat voor leerlingen worden er opgeleid) en welke relatie deze heeft met het kunstonderwijs.
Vakoverschrijdend onderwijs behoort tot de mogelijkheden, daar we ook geïnteresseerd zijn in het gebruik van kunst in vakken als godsdienst, filosofie en muziek- en literatuuronderwijs.
Overwegingen zoals de soort kunst, cultuur, maak- en beschouwend onderwijs (CKV), de plaats van christelijke kunst, de identiteit van de school neem je mee in je essay.
Prijzengeld
De 1ste prijs winnaar kreeg 400 euro.
Jury
Drs. Titus Frankemölle (voorzitter Nederlandse Katholieke Schoolraad), Dr. Wolter Huttinga (wetenschappelijk medewerker TUU), Henk Reitsema (theoloog, projectleider L’Abri), Arjan de Visser (voorzitter De Blauwe Koepel).
Comité van aanbeveling
Antoine Bodar – priester en auteur, Rome:
Ik vind het een sympathiek initiatief van de De Blauwe Koepel voor elke christen.
Ans Markus – beeldend kunstenaar, Amsterdam:
Het voelen van emoties, het kijken en luisteren naar mensen,
laat verwondering een inspiratie zijn.
Els van Dijk – oud-directeur EH (Evangelische Hogeschool Amersfoort):
Ik verleen graag mijn medewerking aan dit initiatief.
Onno Zijlstra – filosoof en auteur:
Kunst snijdt thema’s aan, en ze faciliteert gemeenschap. Kunst is speels en bevrijdend en zodanig een waarde op zich, maar biedt al doende ruimte voor bredere reflectie op onze plaats onder de zon, en de mogelijkheid tot ontwikkeling.
Het Expertisecentrum Onderwijs en Identiteit, Kampen:
Wij zetten ons in voor vormend en geïnspireerd christelijk onderwijs.